خوشمزه ترین پنیر جهان در انحصار لیقوانی ها، سودجویان در کمین برند لیقوان

به گزارش مجله سرگرمی، پنیر لیقوان، یکی از محبوب ترین پنیرهای سنتی آذربایجان برای مردم کشور و حتی مردمان آن سوی مرزهاست، لیقوانی ها سال هاست پنیری با طعم خاص در روستای لیقوان واقع در دامنه کوه های سهند فراوری می نمایند که شاید تازگی و طعم بی نظیر این نوع پنیرمحلی در هیچ یک از پنیرهای صنعتی دنیا یافت نشود.

خوشمزه ترین پنیر جهان در انحصار لیقوانی ها، سودجویان در کمین برند لیقوان

به گزارش خبرنگاران، لیقوان روستایی در 36 کیلومتری جنوب شرقی تبریز در کنار مهران رود و کوه های سر به فلک کشیده سهند واقع شده و از آن به عنوان پایتخت پنیر ایران یاد می گردد؛ چرا که به برندی مشهور در فراوری پنیر تبدیل شده است، تا جایی که پنیر آن به وسیله چمدان به کشورهای آمریکا، کانادا، مالزی، ژاپن، آلمان و روسیه صادر می گردد.

وجود گل و گیاه های منحصربفرد در این منطقه و آب و هوای کوهستانی و البته خنکی هوا، تأثیر مطلوبی بر شیردهی و کیفیت شیر گوسفندان دارد و به همین دلیل پنیر لیقوان نسبت به پنیر مناطق دیگر از کیفیت بالاتری برخوردار است.

دامپروری و فراوری پنیر، مهم ترین منبع درآمد و شغل اصلی روستاییان این منطقه است، پنیر لیقوان از شیر حیوانات پرورش یافته در دامنه سهند فراوری می گردد، این نوع پنیر از لحاظ مرغوبیت، کیفیت، عطر و طعم خوش برای مردم، بسیار مطلوب است، روستاییان لیقوان معتقدند استفاده از شیر مخصوص غنی از پروتئین در تهیه پنیر، کیفیت و ارزش غذایی آن را زیاد نموده است.

وقتی سراغ فراورینمایندگان لیقوانی می رویم، از استفاده از نام این پنیر بر روی پنیرهای فراوریی سایر مناطق گله مند هستند و طبق گفته اهالی بسیاری از فراورینمایندگان مطرح پنیر با بهره گیری ازنام پنیر لیقوان، محصول خود را به فروش می رسانند. علی رغم شهرت پنیر لیقوان در ایران و دنیا، این محصول منحصربه فرد هنوز به ثبت ملی نرسیده است.

مرتضی آبدار، مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آذربایجان شرقی، در مورد علل به ثبت نرسیدن پنیر لیقوان به عنوان اثر ناملموس ملی در گفت وگو با خبرنگاران، گفت: پنیر لیقوان تاکنون به ثبت ملی نرسیده است ولی فرآیند پرونده ثبت پنیر لیقوان در دست اقدام است و تا سرانجام سال 98 به عنوان میراث ناملموس ثبت ملی خواهد شد.

دولت هیچ گونه حمایتی از دامداران روستای لیقوان ننموده است

عضو شورای روستای لیقوان در گفت وگو با خبرنگاران، منطقه آذربایجان شرقی، با بیان این که در دامنه های کوه سهند واقع شده ویک روستای مهاجرپذیر است، اظهار کرد: حدود 125 هزار راس دام سبک در این روستا وجود دارد، جمعیت این روستا نیز بالغ برهفت هزار و 500 نفر است که بیشتر آن ها به دامداری و کشاورزی مشغول بوده و درآمد خوبی نیزبه وسیله فراوری پنیر کسب می نمایند.

علی نوعی لیقوان، درخصوص تاریخچه فراوری پنیر در این روستا، اظهار کرد: پنیر لیقوان برای اولین بار در دوره قاجاریه فراوری شده و از آن زمان به تدریج رونق یافته و به یک برند دنیای تبدیل شده است.

وی با اشاره به کیفیت بالای پنیر لیقوان، اضافه کرد: با توجه به نوع پوشش گیاهی، آب وهوا و نحوه فراوری پنیر این منطقه، باعث شده تا شهرت پنیر لیقوان زبانزد خاص و عام گردد. نوع پوشش گیاهی که در این منطقه وجود دارد و دام ها از آن تغذیه می نمایند، هنوز برای ما ناشناخته است، حتی این نوع گیاه در روستاهای اطراف لیقوان نیز رشد نمی نماید.

وی دررابطه با کارخانه های فراوری پنیر روستا، بیان نمود: بیش از 80 کارخانه و کارگاه فراوری پنیر در روستا فعالیت می نماید که از این تعداد 15 کارخانه بزرگ بوده ومابقی نیز کارگاه های دامداران است، حدود 20 نفر به طور مستقیم و 80 نفر نیز به صورت غیر مستقیم در کارخانه های بزرگ مشغول به کار هستند.

عضو شورای روستای لیقوان با بیان این که دامداران نیز از شرایط فعلی اقتصادی کشور رنج می برند، گفت: طی هفت سال گذشته دولت هیچ گونه حمایتی از دامداران روستای لیقوان ننموده است، در حالی که طی سال های گذشته دولت سهمیه هایی را برای دام، مرغ و علوفه در نظر می گرفت اما در این هفت سال هیچ کمکی ننموده است.

وی بیان نمود: قیمت شیر لیقوان طی جلساتی که در اوایل فصل پاییز توسط فراورینمایندگان کارخانه های بزرگ فراوری پنیر روستا برگزار می گردد، تصویب و حتی قیمت شیر روستاهای اطراف نیز باتوجه به قیمت شیر در این روستا معین می گردد.

نوعی با اشاره به شرایط سخت روستاییان در امرار معاش، اضافه کرد: زحمت فراوری پنیر را روستاییان متحمل می شوند ولی منفعت و سود این پنیر را مغازه های لبنیاتی سطح شهر می برند و حتی بعضی فراوری نمایندگان پنیرهای فراوریی خود را در سایر شهرهای مختلف کشور با برند پنیر درجه یک لیقوان به فروش می رسانند.

وی با بیان این که برندسازی و بسته بندی این پنیر با بی مهری مسئولان روبرو شده است، گفت: صنایع فراوری و بسته بندی به تازگی در کارگاه های بزرگ روستا راه اندازی شده است و پنیر در این کارگاه ها به صورت حلبی های 17 کیلویی به تهران و سایر شهرها صادر می گردد.

نوعی بیان نمود: 70 نفر از سهام داران بزرگ فراوری نماینده پنیر با سرمایه خود و بدون حمایت اقتصادی هیچ ارگان دولتی برای اولین بار به احداث یک سردخانه بزرگ پنیراقدام کردند که دو سال گذشته به بهره برداری رسید.

پنیرهای سایر مناطق با برند پنیر لیقوان به فروش می رسد

اقای اعتماد یکی از فراورینمایندگان پنیر لیقوان در روستای لیقوان است که حدود 50 سال در زمینه فراوری پنیرلیقوان، فعالیت می نماید.

وی با اشاره به مسائل فراورینمایندگان پنیر لیقوان، به خبرنگاران گفت: متاسفانه امروزه بعضی از پنیرهای سایر مناطق با برند پنیر لیقوان به فروش می رسد! به همین دلیل برندسازی پنیر لیقوان یکی از خواسته های اصلی دامداران و فراورینمایندگان این روستا است.

وی عدم حمایت دولت از فراورینمایندگان پنیر لیقوان را نیز یکی دیگر از مسائل فراورینمایندگان پنیرعنوان نمود و گفت: فراورینمایندگان برای دریافت تسهیلات بانکی باید از هفت خان رستم عبور نمایند؛ پروسه اداری برای دریافت وام های بانکی بسیار طولانی است، به طوری که پس از مدتی متقاضیان از اقدام برای دریافت تسهیلات پشیمان می شوند.

مراتع روستای لیقوان برای تامین علوفه مورد احتیاج دام ها کفایت نمی نماید

اعتماد با بیان این که مراتع روستای لیقوان برای تامین علوفه مورد احتیاج دام ها کفایت نمی نماید، اضافه کرد: با توجه به این که رشد علوفه در روستای لیقوان کم است، اکثر دامداران برای تامین علوفه دام ها به مناطق مجاور روستای لیقوان مراجعه می نمایند، مراتع لیقوان تنها برای چرای هشت هزار راس دام کفایت می نماید در حالی که اکنون تعداد دام ها در لیقوان به 100 هزار راس دام افزایش یافته است!

وی ادامه داد: شغل اصلی مردم لیقوان، دامداری است، بی شک برای رونق فراوری پنیر در روستا نیز، روز به روز تعداد دام ها افزایش می یابد، پس باید تدابیری برای تامین علوفه مورد احتیاج دام های منطقه اندیشیده گردد.

وی ادامه داد: بعد از پیگیری های زیاد دامداران و فراورینمایندگان پنیر، اداره کل منابع طبیعی بذر یونجه وحشی را جهت کاشت در اختیار ما قرار داد اما با توجه به کاهش بارندگی در منطقه، نتیجه ای مثبت حاصل نشد.

پنیر لیقوان با فرمول خاصی تهیه می گردد

این فراوری نماینده پنیر با اشاره به ویژگی های طعم پنیر لیقوان، اظهار کرد: قطعا پنیر لیقوان با فرمول خاصی تهیه می گردد، البته نوع پوشش گیاهی و علوفه ای که دام ها تغذیه می نمایند بر طعم و نوع پنیر بسیار موثر است.

وی با بیان این که قیمت پنیر با توجه به تورم، افزایش یافته است، گفت: متاسفانه قدرت خرید مردم کاهش یافته و از آنجایی که یک کیلو پنیر لیقوان برای فراوری نماینده حدود پنجاه هزار تومان آب می خورد! فراوری پنیر در آینده هیچ سودی برای فراورینمایندگان نخواهد داشت.

وی ادامه داد: با توجه به گرانی ها و کاهش قدرت خرید مردم، فراوریات پنیر در روستای لیقوان روبه کاهش بوده است، به طوری که فراوریات سال گذشته هنوز به فروش نرسیده است!

خبری از صادرات پنیر لیقوان به کشورهای خارجی نیست

اعتمادی با بیان این که پنیر لیقوان تنها در چند استان کشور به فروش می رسد، گفت: خبری از صادرات پنیر لیقوان به کشورهای خارجی نیست؛ برای تحقق صادرات به خارج از کشور، باید پروسه های زیادی را طی کنیم که این امر نیز خود فراورینمایندگان را از انجام این کار دلسرد می نماید.

وی با بیان این که 70 درصد پنیر روستای لیقوان به تهرانی ها فروخته می گردد، گفت: استقبال مردم برای استفاده پنیر لیقوان زیاد است ولی با تداوم روند فعلی اقتصادی، قطعا بازارفروش پنیر نیز افت خواهد نمود.

وی با بیان این که قیمت یک کیلو فروش پنیر لیقوان در بازار 45 هزار تومان است، گفت: عمده فروشان یک کیلو پنیر لیقوان را 45 هزار تومان و خرده فروشان نیز آن را به قیمت 50 هزار تومان به فروش می رسانند البته بعضی از فروشندگان نیز پنیرهای بی کیفیت را با برند پنیر لیقوان به قیمت 30 یا 35 هزار تومان به مردم می فروشند.

وی اعلام نمود: سال گذشته از صندوق توسعه ملی پرداخت 500 میلیون تومان تسهیلات بانکی برای هر فراورینماینده پنیر لیقوان مصوب شده بود، اما در ازای پرداخت این وام، خواهان ارائه سند خانه بودند که این درخواست نیز هر فراوری نماینده ای را از دریافت وام پشیمان می کرد.

آب و هوای خوب منطقه، گیاهان منحصر بفرد دامنه های سهند و روش دوشیدن شیر مختص به اهالی این روستا را از دلایل عمده برای طعم و عطر منحصر بفرد پنیر لیقوان

مدیر صنایع کشاورزی سازمان جهادکشاورزی آذربایجان شرقی در گفت وگو با خبرنگاران، با بیان این که پنیر لیقوان حاصل شیر فراوریی از مراتع خوش آب و هوای دامنه های سهند از گونه های گیاهی غنی و انحصاری است، اظهار کرد: گرچه در بعضی از مناطق دنیا پنیرهای مختلفی به شهرت رسیده و موجب رونق اقتصادی منطقه خود شده اند اما شاید بتوان پنیر لیقوان را یکی از بهترین پنیرهای ایران و دنیا دانست که از شیر گوسفند نژاد قزل به دست آمده و به یک برند معتبر تبدیل شده است.

ایاز برنو با بیان این که پنیر لیقوان از نظر ارزش غذایی با انواع پنیرهای معروف برابری نموده و گاه حتی از پنیرهای پرآوازه دنیا پیشی گرفته است، اضافه کرد: این محصول غذایی، حاصل زحمات نسل های متمادی از مردم زحمت کش روستای لیقوان است و طبق گفته گذشتگان، فراوری پنیر بیش از صدها سال قبل بین مردم منطقه رایج بوده است.

برنو به شیوه مناسب و اصولی دوشیدن گوسفندان در این روستا اشاره نمود و گفت: این دوشیدن اصولی باعث شده هیچ گونه مواد اضافی در حین دوشیدن وارد شیر نگردد و شیر استحصالی در اسرع وقت به کارگاه های عمل آوری روستای لیقوان حمل و به پنیر تبدیل گردد.

وی آب و هوای خوب منطقه، گیاهان منحصر بفرد دامنه های سهند و روش دوشیدن شیر مختص به اهالی این روستا را از دلایل عمده برای طعم و عطر منحصر بفرد پنیر لیقوان عنوان نمود. برنو از برگزاری جشنواره پنیر لیقوان در روزهای آینده اطلاع داد.

وی در مورد طولانی بودن پروسه و عدم موفقیت فراورینمایندگان برای دریافت تسهیلات بانکی، اظهار کرد: با توجه به این که تعداد سرمایه گذاران در زمینه فراوری پنیر بدون اخذ هیچ گونه تسهیلات بانکی، بسیار زیاد است، احتیاجی به تخصیص تسهیلات جدید بانکی وجود ندارد، همچنین برای حفظ و بقای کارگاه های فراوریی قدیمی پنیر، توصیه می کنیم فراورینمایندگان جدید در مناطقی دیگر این فعالیت را انجام دهند.

طمع بعضی ها، باعث افزایش بی رویه دام در این مناطق شده است

برنو در مورد کمبود علوفه مورد احتیاج دام ها در مراتع روستای لیقوان، گفت: جهاد کشاورزی نمی تواند اقدام خاصی در این رابطه انجام دهد، با توجه به قرارگیری در محدوده دریاچه ارومیه با محدودیت آب روبرو هستیم و نباید در چنین شرایطی تعداد دام های منطقه افزایش می یافت، متاسفانه طمع کاری های بعضی، باعث افزایش بی رویه دام در این مناطق شده است و به طوری که تعداد دام با میزان علوفه در منطقه تناسبی ندارد.

. بر اساس این گزارش؛ بسته بندی پنیر لیقوان از جمله نکاتی است که باید به آن توجه ویژه داشت؛ چرا که این امر فرصت مناسبی برای بعضی از سودجویان ایجاد نموده است تا با بسته بندی های شکیل و طراحی نام لیقوان در گوشه ای از این بسته بندی به صورت برجسته محصول خود را با این برند به فروش برسانند. استفاده از دانش و علم روز برای فراوری پنیر و سایر محصولات روستایی باید مورد توجه قرار گیرد. در بسیاری از موارد محتوا و کیفیت محصول مطلوب است، اما محصول از بسته بندی مناسبی برخوردار نیست، از این رو باید با استفاده از اصول بازاریابی و برندینگ، لیقوان نه تنها به عنوان قطب فراوری پنیر، بلکه به عنوان قطب گردشگری نیز در دنیا مطرح گردد.

لازم به ذکر است در بعضی مناطق کشور نیز پنیر لیقوان به اشتباه پنیر تبریز خوانده می گردد.

گزارش از لیلا جلیلی- خبرنگار خبرنگاران در آذربایجان شرقی

asemaneto.ir: آسمان تو: خرید بلیط پرواز، تور های لحظه آخری مسافرتی

iraniro.ir: تور ایران | گردشگری ایران، سفر به مشهد، اصفهان، تهران، کیش، قشم، یزد، تبریز، اخبار ایران

anti6.ir: آخرین خبر: اخبار و مقالات روز دنیا را اینجا بخوانید

منبع: خبرگزاری ایسنا
انتشار: 17 اردیبهشت 1401 بروزرسانی: 17 اردیبهشت 1401 گردآورنده: kurdeblog.ir شناسه مطلب: 46164

به "خوشمزه ترین پنیر جهان در انحصار لیقوانی ها، سودجویان در کمین برند لیقوان" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "خوشمزه ترین پنیر جهان در انحصار لیقوانی ها، سودجویان در کمین برند لیقوان"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید